Přeskočit navigaci

Časová osa / Světové dějiny výpočetní techniky

  • 1981

    Microsoft vyvinul operační systém MS-DOS 1.0 (MicroSoft Disk Operating System). První verze MS-DOS vycházela ve své podstatě z operačního systému CP/M.

    Firma Osborne Computer přišla na trh s prvním přenosným počítačem označovaným jako „kufříkový Osborne“.

    IBM prezentuje svůj první osobním počítač IBM PC s procesorem Intel 8088 a operačním systémem MS-DOS dodaným firmou Microsoft. Tento počítač byl vybaven 16 KB RAM a disketovou jednotkou s kapacitou 360 KB.

    Na trh byl uveden jeden z nejslavnějších počítačů v historii 8bitový Commodore 64. V průběhu deseti let bylo tohoto typu prodáno více než 20 milionů kusů, čímž se tento model stal komerčně nejúspěšnějším osobním počítačem 80. let. Commodore 64 byl vybaven 64 KB RAM a zobrazením 320 x 200 bodů.

    Japonská firma Sony uvedla do výroby standardní disketu formátu 3,5“.

  • 1982

    Společnost Sinclair začala prodávat ve své době velmi populární Sinclair ZX-Spectrum. Pro svoje parametry našel tento přístroj využití převážně v oblasti počítačových her. Byl to první 8bitový počítač s barevným displejem.

    Začátek nástupu počítačů tzv. čtvrté generace založené na VLSI (Very Large Scale Integration). Hlavním znakem této generace je to, že celý řídící procesor s jeho lokální pamětí je uložen v jediném malém integrovaném obvodě.

    Ve Spojených státech amerických bylo prodáno již 4,8 milionu osobních počítačů.

  • 1983

    Americký magazín Time zvolil „PC“ osobností roku.

    IBM přichází s modelem PC-XT (eXTended), který má zabudovaný na tehdejší dobu harddisk o „závratné“ kapacitě 10 MB.

    Společnost Atari uvedla na trh nové úspěšné modely 8 bitových počítačů Atari 600XL a Atari 800XL.

    Microsoft vyvinul aplikaci Word pro MS-DOS 1.0.

    Sada protokolů TCP/IP se stala oficiálními protokoly sítě ARPAnet.

  • 1984

    Představen Apple Macintosh („Mac“). Tento počítač byl jako první vybaven grafickým uživatelským rozhraním (GUI). Byl postaven na procesoru Motorola 68000 a disponoval standardně disketovou mechanikou a myší.

    Hewlett-Packard zavádí první laserovou tiskárnu HP LaserJet určenou pro běžného uživatele.

    IBM distribuuje model PC-AT (Advanced Technology). Tento počítač disponoval procesorem Intel 80286 s taktovací frekvencí 8 MHz, 512 KB RAM, 12 MB harddiskem a disketovou jednotkou o kapacitě 1,2 MB.

  • 1985

    Microsoft uvedl na softwarový trh operační systém Windows 1.0, který přinesl uživatelům podporu multitaskingu. Okna v této rané verzi Windows se však ještě nemohla vzájemně překrývat.

    První registrovanou doménou v mezinárodní počítačové síti se stala symbolics.com. Dále pak následovaly např. cmu.edu, purdue.edu, rice.edu, berkeley.edu, bbn.com.

    Představen 32bitový procesor 386DX, jenž plně podporoval multitasking neboli současné provádění více programových aplikací. Tento procesor tvořilo 275 tisíc tranzistorů a byl 100krát rychlejší než jeho předchůdce 4004.

    Firma Commodore zahájila prodej 16bitových počítačů Amiga 1000.

    Společnosti Philips a Sony přicházejí s CD-ROM pro osobní počítač. Prvním komerčním produktem, který se začal na CD-ROM masově prodávat, byla Grolier´s Electronic Encyclopedia.

  • 1987

    Jako společný produkt firem Microsoft a IBM vznikl operační systém pro osobní počítače OS/2 (Operating System/2).

    Microsoft vydává Windows 2.0. Okna v této verzi se již mohla vzájemně překrývat, aniž by je musel uživatel mozaikovitě skládat.

    1989

    Angličan Tim Berners–Lee (*1955) ve švýcarském výzkumném ústavu CERN v Ženevě definoval hypertextový systém.

    Uveden procesor Intel 486DX, který obsahoval 1,2 milionu tranzistorů a rovněž měl vestavěný matematický koprocesor.

  • 1990

    Tim Berners–Lee vytvořil první verzi jazyka HTML (HyperText Markup Language) a zavedl pojem WWW (World Wide Web).

    Microsoft zahájil distribuci Windows 3.0. Tato verze přinesla například novinky v podobě vylepšeného grafického prostředí, stromového správce souborů nebo běhu Windows v chráněném módu 386.

    Předchůdce dnešního Internetu, síť ARPAnet ukončila svou činnost.

O projektu

Kdo je za projektem?

Autorem projektu Historie výpočetní techniky v Československu je Mgr. Petr Kovář. Textová část stránek vznikla v letech 2004–2005 jako diplomová práce na Ústavu hospodářských a sociálních dějin FF UK.

Hlavním cílem tohoto webu je zmapovat historii a vývoj počítačů v Československu v letech 1950–1975.

Fotogalerie

Citát z historie počítačů

„Matematický stroj nesmí být sensačním překvapením pro mladého člověka. Musí se s ním seznámit jako s obvyklým zařízením, které je jedním z běžných prostředků k dobývání obživy.“

Antonín Svoboda
(I. celostátní konference v oboru výpočetní a organizační techniky), Praha 1958